Skrivet av: Mariell Dahlström | 12 november 2011

How to make a swede super happy…

Man bygger ett Ica Maxi, fullt med ”Icas egna varor” och en hel del annat svenskt! 

Idag tog jag tag i mig själv och gjorde något vettigt, om än sent på eftermiddagen. Jag beslöt mig för att åka till ett av Norges 3 största köpcenter, Moa, som ligger 6,4 km åt motsatt håll mot centrum från där jag bor. Jag var där förra fredagen med ”pappa T:s” faster i några korta ärenden. Jag fick tillräcklig mersmak för att idag, på min lediga fredag, ta bussen dit själv. Att ta sig dit och därifrån gick betydligt bättre än förväntat, bara det är ju en bragd i sig.

Men till det väsentliga, det som gör en utlandssvensk så glad, svensk mat!
När jag var på Moa köpcenter förra veckan så såg jag en Ica Maxi skyllt när vi var på väg med bil från centret, jag beslöt mig där och då att jag snart skulle återvända, vilket jag alltså gjorde idag.
Efter bussturen (då jag var säker på att jag missat hållplatsen till Moa och skulle få åka åt fanders fel, men då det visade sig att det finns ett enormt resecentrum där ändstationen var och att jag alltså inte missat någon hållplats) så klev jag in ena del av detta enorma köpcenter och insåg att jag skulle behöva mer tid för att beta av alla butiker…
Jag såg tidigt Ica butiken jag suktat efter men beslöt mig för att vänta lite och se mig omkring i denna förhållande vis lilla delen av centret.
Jag promenerade runt en stund och hittade en thai restaurang där jag bestämde mig för att dinera, gott.  Sedan var det dags!

Jag funderade en stund på om jag skulle ta vagn eller korg men beslöt mig för att stilla mitt storhetsvansinne och kolla läget i butiken och eventuellt ta vagnen nästa gång…
Jag tog korgen på armen och klev in.
Direkt fick jag känslan av svensk mataffär, butiken kändes mer logiskt arrangerad än vad jag upplever att norska matvarubutiker gör.
En parantes som slog mig nu, nej det gjorde inte ont 😉 är att dom flesta mataffärer jag besökt i här i Norge är avlånga, kan ju vara en tillfällighet att jag hamnat i just dessa butiker men det är en intressant iakttagelse må jag säga.
Åter till Ica Maxi som inte är avlång utan har en mer ”svensk form” (vad det nu skall betyda det får ni bestämma själva…)
Jag blev lyrisk direkt, först när jag såg det stora utbudet av Findus frysta bullar i olika varianter, ett större utbud av Wasa knäckebröd än vad brukligt är i andra mataffärer, Icas egna kakor, Pågen bröd, en stor fruktdisk ”i svenskanda” där bland annat Chiquita bananer stod att finna, vilket jag inte sett i andra butiker.
Sen fortsatte det med en större och enligt mig bättre köttdisk än brukligt, Findus frysta färdigrätter, Ica juice, OLW ostbågar (dock inga chips, vilket gjorde mig aningen besviken då norska chips inte är mycket att hänga i julgranen) och, oj jag höll på att glömma det som nästan fick mitt svenska kockhjärta att gråta av glädje 😉 jag hittade ett relativt stort utbud av Knorr såser och soppor.

Jag blev dock aningen besviken när jag insåg att det inte fanns någon svenskare variant på fil och yoghurt än i andra butiker, men det och även det faktum att dom inte hade Marabou förlät jag snabbt när jag kom ut ur en hyllgång och såg det, den ganska stora hyllan med- KARAMELL KUNGEN! Något som jag saknat mycket är riktigt och bra lösgodis, men det finns inte, utom på Ica Maxi på Moa där dom har Karamell Kungen, eller Candy King som dom kallade det. Jag hittade också skumtomtar, fler sorter av Ahlgrensbilar än det brukar finnas i andra butiker, ja och en del annat smågodis.
Jag lämnade butiken som en nöjd och glad svensk! Jag måste också tillägga, när jag ändå håller på och ratar stackars oskyldig norska matbutiker och hyllar den svenska motsvarigheten, deras kassasystem i denna butik kändes också mer logiskt. I andra butiker jag varit så har det inte funnits något ställe att ställa korgen på när man pockar ur den, men det fanns det ju så klart på Maxi…
På det hela taget var det som en vanlig hederlig svensk Ica Maxibutik med lite mer norska varor och märken bara.

Mina svenska fynd från Ica Maxi, eller bananerna kanske inte är så svenska men ändå…
(Bilen är en ögonblicksbild, den är inte arrangerad) 😉

För att fira in helgen ordentligt och även fira mina svenska triumfer så tog jag en fika på ett kafé. Jag tror dock att den svenska upplevelsen hade stigit mig lite åt huvudet och bäddat in hjärnan i någon form av dis, det är min enda förklaring till att jag kunde köpa en cup cake annan stans än på ”cup cake stället” på Paseo Nuevo i Santa Barbara…
Medan jag satt där och ”avnjöt” en kopp kaffe och en cup cake så såg jag en frisersalong med drop in, kan det bli bättre tänkte jag och avslöt min fika snabbt, då det ändå inte var mycket att njuta av, och gick till salongen för att fråga om dom hade en tid till mig. Tänk att det hade dom!

Ny friserad och nöjd med eftermiddagen/kvällen skulle jag alltså bara ta mig hem också. Klockan var nu 20.00 och jag viste inte när nästa buss gick och i ärlighetens namn visste jag faktiskt inte riktigt var jag skulle heller… Jag menar, jag vet ju vart jag bor, fast inte vad det heter, om ni förstår vad jag menar. Men det hela löste sig på bästa sätt och hem kom jag nöjd och glad.

Kvällen här hemma har ägnats åt att fotografera mina fynd, min frisyr och att skypa med Elin och Jimmy.  Under samtalet med Elin råkade jag, dumt nog kolla på kvittot från frisören och omvandlade sedan det hela till SEK…

Jag är nöjd, men kanske inte 840-SEK-nöjd, för endast klippning…Responses

 1. Hihihi Snyggt ja faktiskt 840kr snyggt skulle jag vilja säja! Kul att du visar dig själv på bild tycker jag!

  Vilken tur att DU HAR ICAMAXI då sliper jag fota det åt dig…… Kramfrån oss alla! kolla in på http://gotlandia.com/ när du får tid!

  Hehe, tack! 🙂
  Ja, jag tänkte att det var tid för det nu.
  Det har inte varit så mycket självporträtt här på bloggen så nu med ny frisyr var det dags!

  Ja, jag är så lycklig över ”mitt” Ica Maxi! 😀

 2. 840 SEK?? jag kommer aldrig vänja mig mot nordiska frisörpriser!!! det är ju galen…

  hehehe men snälla du, det går ju jätte enkelt att göra de olika knorr saucer själv! och det smaker dessutom betydligt bättre!!! Fast jag vet hur du kände dig – jag letade ju förtvivlad efter körsbärs (frysna eller i glas)i Hudiksvall, fanns ingenstans!
  Eftersom vi tänkte börja med svensk-tysk mat in och export så kan vi kanske inkludera Norge oxo? 😀
  Ha det så bra!!!

  Ja, det är helt galet! Men det är betydligt billigare att klippa sig i Sverige, även om det också kan vara dyrt. Jag brukar klippa mig för 280 kronor hemma, det tycker jag är ganska ok. 🙂

  Jo, såserna brukar jag göra själv, däremot brukar jag köpa Knorrs soppor, jag brukar, tyvärr, sällan göra soppa själv…
  Ja, inkludera Norge också! 😀
  Kram

 3. Woho! Svensk mat 😀 Insåg att jag inte varit inne här på ett tag och blev så glad när jag såg att du hade uppdaterat lite 🙂 Hoppas du har det bra där borta, längtar tills vi ses 😀 Kramar från exroomie

  Ja, det är bra med mig, varit lite krasslig några dagar men nu är jag frisk igen och skall jobba imorgon. Jag längtar också tills vi ses! Det skall bli så kul att ha lite besök från en kär vän 😀 Nedräkningen har börjat!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: