Skrivet av: Mariell Dahlström | 23 april 2011

Att bo fyra stycken i en lägenhet med tvåsovrum, ett vardagsrum och ett litet badrum och ett litet kök…


Början av första terminen, innan vi fått vår möbler…

Ja, hur fungerar det egentligen? Förvånansvärt bra måste jag nog ändå säga. Men ibland så känner man frustrationen välla upp inom en och man vet inte riktigt vart man skall göra av den.
Det finns otaliga saker som gör det jobbigt och stundtals outhärdligt att bo så här, men det finns minst lika många saker som gör att det är värt besväret.
Låt oss först titta lite närmare på vad som gör det jobbigt för att sen gå vidare till det positiva i det hela.

Med så många på en så liten yta så har man inget utrymme för egen tid. Visst kan man smyga undan och sätta sig i sovrummet medan dem andra sitter i vardagsrummet. Men eftersom man delar sovrum med någon annan så kan man ändå inte vara säker på att man får vara ifred, man kan ju inte förbjuda den andra att komma in i sitt eget sovrum. Det är inte heller ett så roligt rum att sitt i så man är inte gärna här inne mer än man behöver. Men toaletten då, det är ju en klassiker att smita in på toaletten när man behöver en stund för sig själv. Men med 4 personer och en toalett så har man inte långa stunder på sig att vara ensam där heller innan det är dags för någon annan att nyttja detta lilla rum. Så ens privata tid blir drabbad vilket tillslut resulterar i att man ibland slår bakut för att det är människor över allt, och detta har inget att göra med hur vida man tycker om dem andra eller inte utan det är bara det att man ibland behöver få vara ifred. Det lutstiga i det hela rörande egen tid är att när man väl är ensam hemma njuter man den första halvtimmen eller så och sen börjar man undra vad som är fel, vart är alla? Varför är ingen hemma? Och så vill man bara att alla skall komma hem igen för det är så tråkigt och tyst att vara själv hemma. (Ibland kan man fundera över den mänskliga hjärnan…)
En annan sak som kan vara väldigt jobbig och frustrerande är det här med städning och ordnig. Eftersom man kommer från olika miljöer och olika hem så är man van att ha saker på olika sätt. Någon kan tycka att en viss sak är väldigt viktig medan någon annan tycker att det är oviktigt men att något annat är viktigt som ingen annan tycker osv. Det gör att man ibland känner sig som en mamma som går och påpekar hela tiden att nu har du inte gjort ditt eller datt. Eller att man tyst och stilla (men frustrerad till tusen inombords) går efter någon annan och gör det istället. Som att städa köket till exempel. Det kan vara viktigt för någon men helt oviktigt för någon annan. Tjänar det något till att starta krig? Har man ens rätt att starta krig? Det är ju faktiskt lika mycket den andra personens hem och den har ju lika stor rätt att ha det som den vill i sitt hem som man själv ha. Det är en svår balansgång som ibland eller allt som oftast tippar över åt något håll…

Men som sagt så finns det mycket som gör det hela värt besvären.
Man lär känna personer på ett annat sätt om man har bott med dem ett tag än om man bara träffas och umgås. Jag tror också, med förutsättning att man kommer överrens och inte klöser ögonen ur vandra, att man får en starkare och djupare relation till varandra, det går väl antagligen hand i hand med att man känner varandra bättre. När man bor med bra fina människor vet man också att man alltid får stöd när det är tungt och man vet att bara man kommer hem så finns det alltid någon som hjälper en till skratt och livar upp när det är tungt.

Man har alltid någon att skratta med och om det skulle behövas även någon att gråta med…

Jag är tacksam för mina tre fina rumskompisar, Sofia, Camilla och Josefina!

Min födelsedag i Palm Desert


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: