Skrivet av: Mariell Dahlström | 21 december 2009

En vän och en fotografering

 

Jag har äntligen varit produktiv med kameran, det känns underbart.
Jag har fotograferat min vackra vän Emelie och hennes fina babymage. Det var jätte roligt att äntligen vara igång men kameran och att skapa igen. Att använda ljuset som så ofta kittlar min fantasi men som ändå inte triggat igång skapar lusten. Nu kom den som ett brev på posten när jag kände mig lugn och avslappnade då skolan är slut och lovet är här.

  Att fotografera Emelie och hennes kille var väldig givande, jag gick därifrån med en känsla av välbehag. Att han var väldigt nervös i början men ju längre tiden gick slappnade av mer och mer gav självförtroendet en kick, även om det kanske inte var så mycket min förtjänst att han slappnade av så kändes det bra att jag inte skrämde honom lika mycket på slutet. Det är inte alltid så lätt att slappna av med en kamera i ansiktet, det tycker inte ens jag som ändå är ganska van efter ett år på en fotolinje…

  Det kändes också som om jag lärde känna honom på ett annat sätt än jag gjort tidigare, jag har ju inte träffat honom så ofta har därför bara kunnat gå på mitt första intryck. Som nu visade sig vara helt fel! Det var så skönt att få se det här innan deras lilla baby kommer. Jag hoppas och ser fram emot att få lära känna honom bättre nu.

  Efter att vi var klara med bilderna på magen klädde vi på oss ganska ordentligt, eftersom det är kallt och mycket snö även på Gotland, och gick ut och gjorde några bilder. Kändes skönt att göra lite andra bilder än de mer klassiske bilderna på babymagen, även om det var jätte roligt och vi testade nya idéer också. Så det kändes mer som min miljö att komma ut och få skapa på mitt sätt att inte behöva styra så mycket utan bara avvakta till hon hade ett uttryck som jag tycker om.

  Jag blev också väldigt nöjd med majoriteten av bilderna, vilket är en sällan upplevd känsla. Men den är desto härligare när den hittar mig.

  Under tiden vi fotograferade magen så kom en gammal klasskompis till oss båda, som jag inte träffat på jätte länge, förbi med sitt barn, Nora 18 månader. Det blev några bilder på Emelie och Nora, men även några jätte fina bilder på bara Nora.

  Jag är så nöjd med dagen och med att min lust att skapa och fotografera har kommit tillbaka igen. Det har känts tomt och ensamt utan den, den är som en ständigt närvarande vän. När den då försvinner ibland (av för mig oförklarliga skäl) känns det som att bli övergiven av låtsats kompisen man hade när man var liten.

  Kompisen som alltid var med, som man visste var där även om man inte tänkte på den hela tiden. Den bara var fanns där och ibland gjorde den sig påmind av sig själv om den ansåg sig ha varit bortglömd lite för länge. Men när kompisen inte verkar komma tillbaka även om man bönar, ber och letar så kommer den inte tillbaka. Finns inte att hitta någonstans. Man fortsätter den väg man tillsammans börjat staka ut och hoppas att kompisen skall komma ifatt någon gång, hinna upp en utefter vägen.
  Tillslut kommer den tillbaka och återseendet är fantastiskt! Man kämpar och sliter för att den skall stanna och aldrig försvinna igen. Just som man börjar tro att den är här för att stanna försöker den snabbt att smita igen. Krampaktigt försöker man hålla den kvar, men tillslut inser man att det är lika bra att låta den gå.
  Prestationen med kameran när man försöker tvinga inspirationen att stanna är som att föröka damma med en blöt och smutsig trasa, dammet rullar ihop sig i en korv, och man kan bara med en stor vilje ansträngning skymta att det blivit lite renare på vissa partier men det mesta blir bara smutsigare. I bilden kan man skymta sin glans dagar, men det mesta blir bara mindre och mindre fotografiskt och mer och mer tanklöst knäppande med kameran.

Tvång är sällan lösningen på problemet


Responses

  1. Fin! Hade skit roligt igår! Puss på finast

    Ja, det var väldigt roligt igår:)
    Det får vi göra om när lillan kommer!
    Puss och kram


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: